Taakvelden

8.1 Ruimtelijke ordening

Taakveld 8.1 Ruimtelijke ordening

Portefeuillehouder:         R. Peperzak
Beïnvloedbaarheid:         II. Overwegend financieel en beleidsmatig te beïnvloeden.

Wat wilden we bereiken?

  • In elk van de kernen van de gemeente Gennep kan voldoende passende (en duurzame) woningbouw worden gerealiseerd.
  • We zijn een aantrekkelijke (woon)gemeente voor degenen die hier al wonen en voor degenen die zich op nieuwvestiging of hervestiging oriënteren.
  • We versterken de (ruimtelijke) kernkwaliteiten van Gennep.

Wat zouden we er voor doen?

  • In 2021 investeren we in het maatschappelijke vastgoed in onze kernen (uitvoeringsprogramma). Hierbij sluiten we aan op de door onze inwoners(organisaties) opgestelde en uitgewerkte plannen voor verbetering/vernieuwing van de maatschappelijke accommodaties.
  • We faciliteren de projectgroepen die zich bezig houden met de uitvoering van de acties uit de Centrumvisie. Doel hierbij is het levendig houden van het centrum.
  • We faciliteren ondernemers in het buitengebied waar nodig en waar wenselijk om met maatwerk tot bedrijfstransformatie te komen. Dit in samenspraak met ons Bedrijvenloket+ en in overeenstemming met de ambities van de gemeente.
  • Vanuit de Centrumvisie faciliteren we transformaties in het centrum en met name in de Spoorstraat. Vanuit de Bedrijventerreinenvisie denken we graag mee bij ruimtelijke vraagstukken op bedrijventerreinen.
  • Er is een intentieovereenkomst met een ontwikkelaar aangegaan voor de realisatie van het project Gennepermolen teneinde het gebied stedenbouwkundig tot een van de parels van de gemeente en de stad Gennep te maken.
  • Naar verwachting zal in 2021 het plangebied Ruimte voor Ruimte Goorseweg bouwrijp worden gemaakt en kunnen de eerste woningen worden gerealiseerd.
  • We werken mee aan ruimtelijke initiatieven door de in 2019 vastgestelde Omgevingsvisie 'Samen maken we Gennep' als grondslag en inspiratiedocument te hanteren op grond waarvan de kernkwaliteiten van Gennep worden versterkt. Om initiatiefnemers beter en sneller te faciliteren is in 2020 ook de ‘Dialoog ruimtelijke initiatieven’ ingesteld ter vervanging van de werkwijze met de Regiekamer. Vanaf 2021 gaan we initiatieven op deze wijze in behandeling nemen. In 2021 wordt verder gemeentelijk participatiebeleid voor ruimtelijke initiatieven aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden. Dit als een van de vereisten van de Omgevingswet.
  • De Omgevingswet treedt op 1 januari 2022 in werking. We gaan de organisatie verder voorbereiden  op de inwerkingtreding door het verder uitvoeren van het opleidingsplan, het implementeren van het proces nieuwe initiatieven in de organisatie, de uitwerking van de aansluiting op het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) en de nodige trajecten die vereist zijn conform de lijst minimale vereisten van de VNG. Daarnaast gaan we de ervaringen uit de pilot omgevingsplan benutten om een start te maken met het opstellen van het omgevingsplan voor het totale grondgebied.  
  • We blijven met de acht Noord-Limburgse gemeenten en de provincie Limburg samenwerken binnen het ruimtelijk domein. Thema´s die daarbij aan de orde komen zijn wonen, werklocaties, detailhandel, land- en tuinbouw, vrijetijdseconomie en energie, ruimtelijke kwaliteit, water, mobiliteit, implementatie Omgevingswet en de provinciale omgevingsvisie en nationale omgevingsvisie.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • Voor de uitvoering van plannen voor multifunctionele accommodaties in Ven-Zelderheide en Heijen zijn bedragen vastgesteld door de raad en is een dotatie voor maatschappelijke voorzieningen opgenomen in de begroting 2022 (Ottersum).     
  • In oktober 2021 heeft een draagvlakmeting voor een BIZ (Bedrijven investeringszone) in het centrum plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot een positief resultaat waardoor de BIZ Centrum Gennep per 1 januari 2022 een feit is. Dit heeft er mede toe geleid dat de gemeente de Centrummanager blijft faciliteren. Hij blijft een belangrijke aanspreekpunt voor (nieuwe) ondernemers. De werkgroep Het verhaal van Gennep heeft verschillende activiteiten georganiseerd zoals de ooievaars wedstrijd en de alternatieve intocht van sinterklaas. De werkgroep transformatie Spoorstraat denkt mee met de transformatie opgave van dit deelgebied in de Centrumvisie.
  • Inmiddels heeft er een viertal gesprekken plaatsgevonden samen met de nertsenhouders en hun keukentafelcoach (gefaciliteerd door de provincie). Dit zorgt voor betere inzichten in mogelijkheden voor de nertsenhouders. De eerste vooroverleggen zijn georganiseerd en we zijn in overleg om, mede door middel van de toepassing van het pilot VAB-beleid, tot concrete uitwerking te komen.
  • Er een bestuur voor de BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) in oprichting die zich samen met werkgroep Het verhaal van Gennep bezig houdt met de oprichting van de BIZ per 1-1-2022. Ondertussen is de werkgroep Het verhaal van Gennep ook bezig met (sfeer)acties in het kernwinkelgebied.
  •  Gennepermolen: er is een realisatieovereenkomst met een ontwikkelaar. In 2022 zal het bestemmingsplan worden herzien ten behoeve van het geactualiseerd plan. Naar verwachting zal de realisatie in 2023 starten op basis hiervan en de overeenkomst met de ontwikkelaar. De voormalige brandweerkazerne is inmiddels aangewezen als gemeentelijk monument. Deze maakt geen onderdeel meer uit van het plan en zal zelfstandig ontwikkeld worden.
  • RvR Goorseweg. Het bestemmingsplan met betrekking tot de ontwikkeling ruimte voor ruimte Goorseweg is onherroepelijk. Alle 41 woningen/kavels in het plangebied zijn inmiddels verkocht.  Naar verwachting zullen de woningen vanaf het 2e kwartaal van 2022 worden opgeleverd. Er wordt nu een wijzigingsplan opgesteld op grond waarvan nog eens 30 woningen kunnen worden gerealiseerd.
  • Vanaf 2021 werken wij volgens de ‘Dialoog ruimtelijke initiatieven’. Deze is in de geest van de nieuwe Omgevingswet en is ter vervanging van de werkwijze met een Regiekamer. Eind 2021 heeft het college een voorstel aangenomen met betrekking tot participatie onder de Omgevingswet. Dit voorstel wordt begin 2022 aan de raad voorgelegd.
  • Ten aanzien van de implementatie van de Omgevingswet zijn we gestart met een pilot Omgevingsplan, zijn we bezig met de voorbereiding voor de aansluiting op het DSO (Digitaal stelsel Omgevingswet), hebben we inzichtelijk wat nog gedaan moet worden en welke besluitvorming nog moet plaatsvinden voor inwerkingtreding van de wet en zijn we gestart met een opleidingsplan. De voorbereiding op de wet zal doorlopen in 2022.
  • De focus van de regionale ruimtelijke samenwerking ligt vooral op afstemming, het leren van elkaar, het invulling geven aan de regionale bestuursafspraken en het krachtig samen optrekken richting provincie en Rijk. Afgelopen jaar is dat onder meer tot uiting gekomen is de stikstofproblematiek, de implementatie Omgevingswet, de pilot ontwerpend onderzoek, de Provinciale omgevingsvisie en de regionale afstemming over diverse ruimtelijke initiatieven. Daarnaast staat de regio ook aan de lat voor de Regionale investeringsagenda voor wat betreft het onderdeel landelijk gebied Ruimte. Het samen met de gemeente Bergen en Mook en Middelaar uit te voeren project herstel en versterking Maasheggen is daar een onderdeel van. Voor dit project heeft de provincie Limburg in december 2021 het subsidiebesluit vastgesteld.
Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 16:53:46 met de export van 06/01/2022 16:34:09