Taakvelden

3.1 Economische ontwikkeling

Taakveld 3.1 Economische ontwikkeling

Portefeuillehouder:         J. van Hulsteijn
Beïnvloedbaarheid:         III. Overwegend niet financieel en beleidsmatig te beïnvloeden.

Wat wilden we bereiken?

  • Een gezond economisch beleid en een duurzaam en aantrekkelijk ondernemersklimaat.
  • Een toekomstbestendige argrarische sector met behoud van landschappelijke waarde.  
  • De gemeente staat te boek als coöperatief, ondernemend en meedenkend.
  • Geen winkelleegstand.

Wat zouden we er voor doen?

  • Via het Bedrijvenloket+ blijven we ondernemers ondersteunen bij procedures, informeren we ondernemers actief via de ondernemersapplicatie, fungeren we als intermediair tussen het bedrijfsleven en de overheid en verbeteren we het ondernemersklimaat doordat we onze rol pakken in de uitvoering van de Centrumvisie en de Bedrijventerreinenvisie in combinatie met de Arbeidsmarktvisie. Daarnaast faciliteren we vanuit het Bedrijvenloket+ de ondernemer op het gebied van arbeidsbemiddeling, geven we advies over arbeidswet- en regelgeving  en zijn we actief in verschillende netwerken, onder andere in de regio via het Werkgeversservicepunt Noord-Limburg.
  • We denken actief mee met agrarische ondernemers en faciliteren hen bij de implementatie van nieuwe wet- en regelgeving, ondersteunen bij bedrijfstransformaties en bedrijfsbeëindigingen via ons VAB-beleid (vrijkomende agrarische bebouwing) en grijpen landschappelijke kansen waar die zich aandienen, eventueel met inzet van het Fonds Kwaliteitsverbetering Buitengebied.
  • We houden het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied op peil in samenwerking met ondernemers, politie en brandweer. We voeren periodiek een schouw uit en pakken de actiepunten op die hieruit voortkomen.  
  • Het Keurmerk Veilig Ondernemen rollen we uit in het centrum van Gennep.
  • We nodigen inwoners en ondernemers uit om met plannen, suggesties, ideeën en/of initiatieven te komen.
  • We geven uitvoering aan het actieprogramma van de Centrumvisie. We doen dat samen met ondernemers en vastgoedeigenaren. In 2021 gaat het om:
  • Het verder makelen en schakelen tussen ondernemers en vastgoedeigenaren door inzet van de centrummanager en centrumcoördinator. De centrummanager is tevens de aangewezen persoon voor acquisitie.
  • We organiseren de stemming inzake de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) en rollen deze uit indien we voldoende draagvlak hebben bij ondernemers.
  • We verbeteren het vestigingsklimaat van het centrum door inzet van het Stimuleringsfonds versterking Centrum.
  • We blijven in onderhandeling met vastgoedeigenaren in het centrum, waarbij we koersen op kwaliteitsverbetering van het vestigingsklimaat, indikking van het centrum en terugdringing van leegstand door mee te werken aan transformatievraagstukken.
  • We werken mee aan planologische ontwikkelingen die aansluiten op de doelstellingen van de Centrumvisie. Deze doelstellingen zullen te zijner tijd in het Omgevingsplan juridisch-planologisch worden verankerd.
  • We zetten in op de uitvoering van de Groenvisie met bijbehorend uitvoeringsplan.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • We hebben in beeld gebracht welke ondernemers, naar aanleiding van de coronacrisis, op zoek zijn naar een nieuw carrièreperspectief.  15 ondernemers zijn, daar waar gewenst, ondersteund in hun heroriëntatie. In het 4e kwartaal 2021 is aansluiting gezocht bij het Regionale Mobiliteitsteam en in 2022 wordt deze ondersteuning voortgezet. Vanuit SROI (Social Return On Investment) taken hebben we deelgenomen aan de projectgroep van het pilotproject Woonhulp in de wijk. Afgelopen jaar zijn 6 SROI projecten uitgevoerd en gemonitord.    

We verkennen actieve samenwerkingsmogelijkheden voor arbeidsmarktzaken; zo sloten we als gemeente aan bij de themawerkgroep 'Arbeidsmarkt en onderwijs', zoals geïnitieerd door de Industriële Kring Land van Cuijk en Maasduinen.  Daarnaast hebben we deelgenomen aan de accountmanagersoverleggen van zowel WSP (Werkgevers Servicepunt) Noord-Limburg alsook WSP Land van Cuijk en accountmanagersoverleg met INTOS. Hierbij is een aanzet gegeven voor kennisuitwisseling rondom oplossingen voor arbeidsmarktkrapte bij WSP Noord-Limburg.

  • We hebben de keukentafelcoaches, gesubsidieerd vanuit de provincie Limburg, in contact gebracht met de lokale nertsenfarms. 4 nertsenhouders hebben interesse in heroriëntatie en de besprekingen bevinden zich in een afrondende fase. Het VAB Beleid (vrijkomende agrarische bebouwing) is o.a. ingezet bij de transformatieopgave van de nertsenhouders.
  • De audit voor het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied is met goed gevolg behaald. De komende 3 jaar gaat de werkgroep met de verdere acties aan de slag.
  • Wij faciliteren het traject Keurmerk Veilig Winkelgebied. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is procesbegeleider. In deze publiek-private samenwerking neemt de BIZ-vereniging een belangrijke voortrekkersrol.  In december 2021 heeft de kick off met de werkgroep bestaande uit centrummanager, centrumcoördinator (bedrijvencontactfunctionaris gemeente), centrumondernemers (BIZ), brandweer en politie (wijkagent) plaatsgevonden waarin de aanpak en werkwijze met de planning voor 2022 gepresenteerd en behandeld is.
  • We hebben verzoeken gedaan tijdens ambtelijke en bestuurlijke overleggen en binnen samenwerkingsverbanden (BIZ, LLTB, Horeca Nederland, DBO, BTV's) aan ondernemers om te komen met plannen, suggesties, ideeën en/of initiatieven. Deze zijn en worden aansluitend behandeld voor (eventuele) uitvoering waar mogelijk.
  • Vanuit de Centrumvisie is het volgende gerealiseerd:      
  • Afgelopen jaar heeft de centrummanager zijn toegevoegde waarde laten zien. Daarom onze samenwerking met de Centrummanager is per 1-1-2022 verlengd. De Centrummanager gaat de komende jaren helpen om de BIZ (Bedrijven investeringszone) verder te professionaliseren en blijft een belangrijk aanspreekpunt voor (nieuwe) ondernemers.
  • In oktober 2021 heeft een draagvlakmeting voor een BIZ in het centrum plaatsgevonden. Dit heeft geresulteerd in een positief resultaat waardoor de BIZ Centrum Gennep per 1 januari 2022 een feit is.
  • Vanuit het Stimuleringsfonds versterking Centrum zijn twee aanvragen gehonoreerd. Meerdere ondernemers hebben interesse getoond in het fonds en zijn hierover actief door ons geïnformeerd.  Inmiddels lopen er vijf aanvragen.
  • Ten aanzien van de transformatie van het centrum van Gennep is een principeakkoord gesloten met een ontwikkelaar voor de locatie Duivenakker. De locatie van de Rabobank is verkocht. De nieuwe eigenaar heeft inmiddels een vergunning voor het realiseren van appartementen op de verdiepingen en gaat invulling geven aan de commerciële plint. Daarnaast spelen er meerdere concrete transformatie-initiatieven, waaronder de Clarenshof die een nieuwe (lokale) eigenaar heeft gekregen. Verschillende centrum panden hebben een nieuwe invulling gekregen, zoals een nieuwe fietsenzaak in de Zandstraat en een invulling van het hoekpand aan de Markt door een creatieve studio met eigen atelier.
  • Ten aanzien van de leegstand in het centrumgebied heeft d e Centrumcoördinator vanuit de Gemeente Gennep zeer korte lijntjes met de Centrummanager. Verschillende panden zijn gevuld of worden in de nabije toekomst gevuld. Uit onderzoek door het CBS blijkt dat Gennep op 1 januari 2021 een winkelleegstandpercentage kent van 12% t.o.v. 18.2% per 1 januari 2020.  Ter vergelijking Bergen kent een leegstandpercentage van 27%, gemiddeld in Limburg geldt een percentage van 15%.  
  • De concept Beeldkwaliteitswijzer (BKW) voor het centrum van Gennep is zowel intern als met externen getoetst.  De definitieve versie zal in januari 2022 worden voorgelegd aan het college en aansluitend aan de raad.  Daarmee maken we een start voor een goede planologische vertaling t.z.t. in het Omgevingsplan.
  • Voor de vergroening van het centrumgebied (projectplan Groenvisie) met bijbehorend uitvoeringsprogramma wordt in Q1-2022 een landschapsbureau geselecteerd, zodat medio 2022 de uitvoering (gefaseerd) kan plaatsvinden.

In 2021 hebben we ook gerealiseerd:

  • Vanuit onze deelname aan het Regionaal Overleg Investeringsdeal /Investeringsprogramma v.w.b. het thema Ondernemen & Innoveren zijn diverse (potentiële) projecten/projectfiches besproken en zullen in overleg samen met de regio worden opgepakt en in uitvoering worden gebracht Het betreft o.a. project BISCI ( Brightlands Institute for Supply Chain Innovation, kenniscentrum Venlo) uit de Investeringsagenda en vanuit de Regiodeal het programma Talent de projecten 'Regio in je rugzak', 'Meet the youngsters', 'Traineeprogramma Noord Limburg' en 'Fieldlab Circulair Innovation.
  • Tijdens de hoogwatercrisis in juli is actief geschakeld met bedrijven en de LLTB. Dit heeft geleid tot een constructieve samenwerking tussen bedrijven, organisaties en ons als gemeente. Ondernemers en inwoners werden door onze intensieve samenwerking adequaat op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen. Ook werden op de juiste tijd en plaats noodzakelijke maatregelen genomen, waardoor de veiligheid geborgd bleef.
  • In 2021 is het onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente uitgevoerd. Het doel van het onderzoek is ons inzicht te geven in de mening van “onze” ondernemers en ons te stimuleren om het lokale ondernemersklimaat nog verder te verbeteren. Het resultaat is dat we van een cijfer 6.4 naar een 6.9 zijn gegaan. Onze ondernemers zijn ook gevraagd om een rapportcijfer te geven aan de dienstverlening van de gemeente richting ondernemers rondom de coronacrisis. Wij scoren gemiddeld een 6.8. In het algemeen worden de gemeenten in Nederland gemiddeld gewaardeerd met een 6.1.
Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 16:53:46 met de export van 06/01/2022 16:34:09