Taakvelden

7.4 Milieubeheer

Taakveld 7.4 Milieubeheer

Portefeuillehouder:          R. Peperzak
Beïnvloedbaarheid:        II. Overwegend financieel en beleidsmatig te beïnvloeden.

Wat wilden we bereiken?

  • De gemeente geeft het goede voorbeeld!
  • Verduurzaming van eigen vastgoed en andere eigendommen (pompen, gemalen).
  • Asbestdaken verminderen binnen de (wettelijke en financiële) mogelijkheden.
  • Men kan bij de gemeente terecht voor uiteenlopende duurzaamheidsvragen.

Wat zouden we er voor doen?

  • We nemen samen met onder meer de andere 14 gemeenten, het Waterschap Limburg, de provincie Limburg en vele stakeholders actief deel aan de vervolgstappen om te komen tot de definitieve Regionale Energie Strategie Noord en Midden Limburg versie 1.0 (RES NML 1.0). Daar waar mogelijk ondersteunen we de RES-organisatie NML, onder meer op het brede aandachtsveld van energiebesparing ter voorkoming van onnodige opwekcapaciteit. Deze RES NML 1.0 levert de eerste fase voor de uitvoeringsagenda.
  • Samen met de gemeenten Venray en Mook en Middelaar stemmen we met buurgemeente Bergen een gezamenlijke deelname af in realisatie en langjarige exploitatie van haar nieuwe Energielandgoed Wells Meer. Gezamenlijke participatie zowel in financiële zin als in de jaarlijkse opbrengst van een passend deel van de in Wells Meer op te wekken duurzame elektriciteit. 
  • We maken het opstellen van de Transitievisie Warmte af, samen met de gemeenten Bergen en Mook en Middelaar, en in zeer nauwe samenwerking met bewoners/eigenaren van woningen en gebouwen in onze kernen en buurten. De gemeenteraad heeft de eerste versie van de Transitievisie Warmte Gennep vastgesteld, geheel in lijn met de geschetste route in het ondertekende nationaal Klimaatakkoord.
  • Na de oplevering van het duurzaam gerenoveerde gemeentekantoor houden we een open dag waarbij wij vanuit onze voorbeeldfunctie tastbaar laten zien wat wij verduurzaamd hebben. Dit doen we gelijktijdig met de jaarlijkse gemeentelijke Duurzaamheidsmarkt.
  • Nagenoeg alle dienstreizen van de gemeente Gennep zijn duurzaam. Dat betekent: óf per openbaar vervoer óf met (elektrische) deelvervoersmiddelen (auto, fiets, scooter).
  • Het meerjaren-uitvoeringsplan voor de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed vormt vanaf dit jaar de basis voor de voorgestelde maatregelen. De gemeentelijke gebouwen die daarvoor geschikt zijn worden verder verduurzaamd en zo mogelijk voorzien van zonnepanelen. Ook worden in het onderhoudsschema van deze gebouwen energetische maatregelen getroffen.
  • We blijven aansturen op het saneren van asbestdaken. De gezondheidsrisico's en de risico's op bodemverontreiniging door verwering en uitspoeling van losse asbestvezels naar de bodem (bij daken zonder dakgoot) zijn onverminderd actueel. 
  • Samen met alle Limburgse gemeenten bereiden we ons voor op de aanstaande overdracht van taken in het kader van bodembeleid en de structurele uitvoering daarvan.
  • Het gemeentelijk energieloket GELG wordt met inachtneming van de geldende corona-maatregelen tijdelijk opengesteld in de bibliotheek. Hier kunnen burgers en ondernemers terecht met al hun vragen omtrent de verduurzaming van hun woning of bedrijf.
  • We bevorderen, zo nodig in overleg met de provincie en via de verbonden partij Omnibuzz, dat uiterlijk in 2025 het (doelgroepen-) personenvervoer met bussen, minibussen en taxi's in de gemeente uitsluitend met emissieloze voertuigen gebeurt.
  • We nemen in nieuwe aanbestedingen en offerte-trajecten bepalingen op om het vervoer van door de gemeente gecontracteerde partijen (bij voorbeeld vuilnisophaaldiensten en aannemers) zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden. Het streven is vanaf 2030 ook met emissieloze voertuigen te gaan rijden.
  • Samen met alle Limburgse gemeenten volgen we nauwlettend de beschikbaarheid van en de ontwikkelingen bij bijbehorende openbare laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • In mei dit jaar heeft de raad de RES NML 1.0 vastgesteld. Nadat de vaststelling in alle aangesloten gemeenten heeft plaatsgevonden, is op 1 juli de RES 1.0 aangeboden aan het Rijk. Daarna is de organisatie voortvarend van start gegaan met de Uitvoeringsagenda.  Er zijn afspraken gemaakt over de samenwerking vanaf 2022, waarbij Gennep zowel een financiële als een ambtelijke bijdrage zal leveren.
  • De gemeenteraad heeft met een motie de wens uitgesproken een financieel aandeel in Energielandgoed Wellsmeer te verkrijgen. In maart is hiervoor een intentieverklaring getekend. Het gezamenlijke aandeel van de gemeenten Gennep, Venray en Mook en Middelaar zal € 10 miljoen bedragen, waarvan elke gemeente 1/3 voor haar rekening neemt. Met deze investering kan de gemeente Gennep 15% van haar huidige energievraag verduurzamen. In november heeft de projectleiding de businesscase gepresenteerd aan het auditcomité van de gemeenteraad. Momenteel bevindt het project zich in de ontwikkelfase, in 2022 wordt gestart met de realisatie.
  • Samen met de gemeenten Bergen en Mook en Middelaar en adviesbureau Sweco hebben we het afgelopen jaar de Transitievisie Warmte opgesteld. Er zijn stakeholdergesprekken gevoerd met o.a. de wooncorporaties, Enexis en de dorps- en wijkraden. Inwoners zijn geconsulteerd middels enquêtes en een interactieve webinar. Na een terinzagelegging van zes weken is de visie in januari 2022 vastgesteld door de gemeenteraad.
  • Het vernieuwde duurzame gemeentekantoor is opgeleverd. Er is tot op heden nog geen open dag geweest vanwege het coronavirus. Als de coronamaatregelen het toelaten pakken we dit in 2022 samen met de duurzaamheidsmarkt op.
  • Alle dienstreizen zijn vanaf dit jaar duurzaam. Het project Duurzaam Deelvervoer is 1 mei 2021 uitgerold in heel Limburg. Sindsdien worden alleen nog zakelijke reizen met behulp van deelvervoer of openbaar vervoer vergoed. Bezoekers van het gemeentehuis kunnen hun voertuigen gratis opladen bij een van de laadpalen in de Torenstraat.
  • De meerjarenonderhoudsplannen zijn dit jaar geactualiseerd; hierin zijn de verplichte duurzaamheidsmaatregelen (met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar) opgenomen. In een groot aantal gemeentelijke gebouwen is de verlichting het afgelopen jaar vervangen door LED. Tevens zijn er  zgn. quickscans uitgevoerd in nagenoeg alle gemeentegebouwen. De resultaten dienen als leidraad bij het opstellen van een routekaart voor de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. De gymzalen in Ottersum en Gennep-Zuid krijgen in 2022 groot onderhoud; hierbij wordt meteen onderzocht of er dakruimte is voor een zonnestroominstallatie ten behoeve van energiecoöperatie Stroom van Hier.
  • We informeren inwoners over het belang van asbestsanering en ondersteunen ze hierbij middels een stappenplan.
  • We zijn regionaal in kaart aan het brengen wat er precies nodig is voor de overdracht van bodemtaken. Er is daarbij overleg met het RUD en Sweco. De verdere taakverdeling en het tijdspad worden momenteel uitgewerkt. De uitvoeringsagenda wordt gepresenteerd aan de raad.
  • Het Gemeentelijk Energieloket (GELG) is vervangen door het Duurzaam Bouwloket. Er is een website ingericht waar inwoners informatie kunnen vinden over woningverduurzaming, financiële regelingen en speciale acties. Inwoners kunnen met hun vragen terecht bij een gratis helpdesk. Vanaf 2022 zal het Duurzaam Bouwloket de gemeente ook gaan ondersteunen bij de activiteiten die we ontplooien in het kader van de uitvoering van de warmtetransitie.
  • Met Omnibuzz is afgesproken dat vervoerders stapsgewijs toewerken naar emissieloos vervoer. Door corona heeft dit proces enige vertraging opgelopen in verband met de extra eisen die tijdelijk golden voor personenvervoer.   
  • Bij aanbestedingen toetsen we daar waar het mogelijk is op prijs én duurzaamheid. Duurzaamheidscriteria nemen we mee in de bestekken dan wel in de gunningscriteria.  Een goed voorbeeld hiervan is de recente aanbesteding voor de inzameling van oud papier (gegund aan vanMunster).
  • De verkeersbesluiten voor 5 extra laadpalen binnen de gemeente zijn genomen. Ook voor de laadpalen op het Ellen Hoffmannplein is inmiddels een verkeersbesluit genomen. Dit is gerelateerd aan het project duurzaam deelvervoer zoals hierboven omschreven.

Beleidsindicatoren

Duurzame energie

Omschrijving

2019

2020

2021

Hernieuwbare energie

4,9%

nnb

nnb

Percentage woningen met zonnepanelen

16%

22,6%

nnb

Bronnen: Klimaatmonitor en CBS

Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen

GR RUD LN

De Gemeenschappelijke Regeling Regionale uitvoeringsdienst Limburg-Noord (RUD LN) is een gemeenschappelijke regeling van de provincie Limburg en vijftien Noord-Limburgse gemeenten. De deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om:

  • de kwaliteit van dienstverlening aan burgers, bedrijven en belanghebbenden te verbeteren bij de uitvoering van taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken)
  • de kwaliteit, veiligheid en gezondheid van de leefomgeving te verbeteren.

De RUD LN draagt zorg voor de uitvoering van tenminste de taken zoals opgenomen in het wettelijk basistakenpakket. Voor Gennep betreft dit milieuvergunningverlening en de uitvoering van milieutoezicht, het zogenaamde verplichte basistakenpakket.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 16:53:46 met de export van 06/01/2022 16:34:09