Taakvelden

6.1 Samenkracht en burgerparticipatie

Taakveld 6.1 Samenkracht en burgerparticipatie

Portefeuillehouder:         R. Janssen en R. Peperzak
Beïnvloedbaarheid:          I. Volledig financieel en beleidsmatig te beïnvloeden, autonome taak.

Wat wilden we bereiken?

  • Een zodanige sociale structuur, dat de samenleving het individu ondersteunt en dat zelfredzaamheid en participatiebereidheid zijn toegenomen.
  • Meer regie en verantwoordelijkheid bij inwoners voor versterken en instandhouden van de kwaliteit van de leefomgeving.

Wat zouden we er voor doen?

  • We vertalen het herijkte OMO-beleid in een concreet uitvoeringsprogramma. Wij geven daarin ook een plaats aan het VN-verdrag Handicap dat als doel heeft dat inwoners met lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen kunnen meedoen in de maatschappij.
  • In 2021 investeren we in het maatschappelijke vastgoed in onze kernen (uitvoeringsprogramma). Hierbij sluiten we aan op de door onze inwoners (-organisaties) opgestelde en uitgewerkte plannen voor verbetering en vernieuwing van de maatschappelijke accommodaties.
  • In 2021 realiseren we samen met inwoners het dekkend netwerk in alle dorpen en wijken van dorps- of wijkondersteuners. Zij zijn het lokale aanspreekpunt voor inwoners en spil in het versterken van de lokale sociale infrastructuur.
  • Er zijn twee wijkraden, namelijk de wijkraad Gennep-West en de wijkraad Gennep-Zuid. In 2021 realiseren wij in nauwe samenspraak met inwoners en het opbouwwerk ook in andere delen van de gemeente een nieuwe wijknetwerkorganisatie.
  • We geven vorm aan verdere uitbreiding aan de wijkdagvoorzieningen (zoals huiskamers, maar ook nieuwe vormen) in de dorpen en wijken. We monitoren hoe dit bijdraagt aan een afname van individuele hulpvragen.
  • Ideeënhuis: Na afronding van de pilot zetten wij de opgedane ervaringen en werkwijze gedurende twee jaar voort in het buurthuis Vanons, een centrale plek in Gennep-Zuid. Hier wordt periodieke inloop en ontmoeting gerealiseerd tussen buurtbewoners en professionals.
  • In 2021 gaan we het welzijnswerk opnieuw aanbesteden. Hierin geven we meer ruimte aan inwoners en inwonersorganisaties.
  • Wij stimuleren dat onze inwoners  meer verantwoordelijkheid nemen  voor hun directe leefomgeving via het Right to Challenge.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • Wij hebben een OMO-uitvoeringsprogramma opgesteld met brede inbreng uit de samenleving. Hierin heeft inclusiviteit een centrale plaats gekregen.
  • Voor de uitvoering van plannen voor multifunctionele accommodaties in Ven-Zelderheide en Heijen zijn bedragen vastgesteld door de raad en is een dotatie voor maatschappelijke voorzieningen opgenomen in de begroting 2022 (Ottersum).     
  • We hebben samen met dorps-en wijkraden inmiddels in alle kernen georganiseerd dat er dorpsondersteuners en wijkverbinders actief zijn. Ook in 2 wijken in Gennep (West en Zuid) zijn wijkverbinders actief. In de eerste helft van 2021 is een meerjarenplan dorps- en wijkverbinders opgesteld en in het najaar 2021 door het college vastgesteld. Dit uitvoeringsplan bouwt voort op de huidige ervaringen van dorpsondersteuning en geeft een doorkijk naar de verdere ontwikkeling van dorpsondersteuning voor de komende jaren in onze gemeente.
  • In 2021 is een onderzoek gestart naar de mogelijkheid om het beheer van Buurthuis Vanons over te dragen naar de wijk. De verwachting is dat het beheer in 2022 overgenomen kan worden door een nieuwe stichting van wijkbewoners.

Synthese heeft gesprekken gevoerd met diverse stakeholders en actieve wijkbewoners (Vogelbuurt). Doel is om een nieuwe wijknetwerkorganisatie mee op te zetten. Door corona bleek het in 2021 de praktijk lastig om bewoners bij elkaar te brengen.

  • Wij willen vanuit het oogpunt van preventie meer inwoners met een hulpvraag naar algemene voorzieningen (bestaande of nieuwe wijkdagvoorzieningen) toeleiden. Dit zogenaamde 'afschalen' van zorg betekent ook dat de randvoorwaarden en ondersteuning bij de algemene voorzieningen goed afgestemd en geregeld moeten zijn. Dit thema is in het uitvoeringsprogramma OMO nader uitgewerkt.
  • Er is momenteel een overgangsfase om de integrale wijkaanpak vanuit de ervaringen van het Ideeënhuis voort te zetten. De personele inzet is er op gericht om de periodieke inloop en ontmoeting in het buurthuis Vanons te realiseren. Door corona zijn de fysieke contacten tussen professionals en wijkbewoners sterk beperkt (functie inloop en ontmoeting). Wij blijven er op inzetten om de werkzaamheden vanuit het wijkteam Gennep Zuid mogelijk te maken. Vanuit de Provincie is besloten om het initiatief Wijkaanpak Gennep Zuid financieel te ondersteunen.
  • De inhoud en uitgangspunten van het OMO-uitvoeringsprogramma zijn de basis voor de aanbesteding van het welzijnswerk. Voor het jaar 2022 is de overeenkomst met Synthese voor welzijnswerk verlengd. Hierbij is het algemeen maatschappelijk werk losgekoppeld van Team Toegang om zodoende algemeen maatschappelijk werk laagdrempelig te maken.
Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 16:53:46 met de export van 06/01/2022 16:34:09